top of page

ALEXANDRU CERNEAVSCHI, PREOT (1870-1938)

Preotul Alexandru Cerneavschi s-a născut în anul 1870[1], în familia preotului moldovean Efimie Cerneavschi, slujitor la biserica din localitatea Corîtnoe, raionul Balta[2]. După absolvirea studiilor teologice a fost hirotonit preot, slujind pe rând la cateva parohii din regiunea Odesa, iar după 1924, la parohii din cadrul RASS Moldovenești.

În anul 1930, părintele Alexandru a fost arestat de către colaboratorii organelor GPU, pentru ”păstrarea valutei”. În următorii ani a locuit intr-un sat din preajma râului Nistru, fapt pentru care, în anul 1935 a fost deportat din “zona de frontieră” în orașul Pervomaisk (Olviopol), regiunea Odesa[3].

Aflându-se în orașul Pervomaisk, la 5 martie 1938, părintele Alexandru Cerneavschi a fost arestat de către agenții organelor NKVD și încarcerat în închisoarea din Odesa. Era învinuit de activitate contrarevuluționară. În extrasul protocolului nr. 118 al Ședinței troicii NKVD din regiunea Odesa, se menționa că inculpatul, “Era membru al unei organizații rebele, răspândea zvonuri provocatoare despre răsturnarea puterii sovietice, vorbea despre organizarea unei răscoale împotriva armatei roșii în favoarea unei intervenții străine, instiga populația la ură împotriva puterii sovietice”.

Părintele Alexandru a fost judecat la 23 martie 1938. Sentința de judecată a fost stabilită în cadrul ședinței troicii NKVD din regiunea Odesa, fiind condamnat la moarte prin împușcare[4].


[1] Extrasul protocolului nr. 118 al Ședinței Troicii NKVD din regiunea Odesa,  pe numele lui  Cerneavschi Alexandr Efimovici, 23 martie 1938.

[2]“Подольскiа Епархiальныя Въедомости”, nr. 14, 1865, p. 223.

[3] Extrasul protocolului nr. 118 al Ședinței Troicii NKVD din regiunea Odesa, pe numele lui  Cerneavschi Alexandr Efimovici, 23 martie 1938.

[4] Ibidem.

0 views0 comments

Comentarios


bottom of page