top of page

BORIS NICOLAEV, PREOT (18.08.1910–2.01.1961)

Boris Nicolaev s–a născut la 18 august 1910 în familia preotului Sava Nicolaev, parohul Bisericii ”Sf. Nicolae” din Başcalia, jud. Bender. A fost botezat la 25 august în biserica din sat de către preotul Dimitrie Hartea din Caşcalia, avându–i naşi pe absolventul Seminarului Teologic din Chişinău, Ioan Nicolaev (fratele preotului Sava Nicolaev), şi pe soţia preotului Dimitrie Hartea, Anastasia . Ajuns la maturitate, a urmat studiile Seminarului Teologic din Ismail, după care şi–a continuat învăţătura la Facultatea de Teologie . A fost hirotonit preot la 25 august 1935 pe seama Bisericii ”Sf. Nicolae” din localitatea Culevcea, jud. Cetatea Albă . Pe parcursul activităţii sale pastorale a fost decorat cu mai multe distincţii bisericeşti şi ridicat în treapta de protoiereu.

Ultima parohie a părintelui Boris Nicolaev a fost localitatea Baraboi, r–nul Râşcani, cu Biserica ”Naşterea Maicii Domnului”, numit la 1 octombrie 1948 . În această parohie, părintele a slujit timp de 12 ani. Era perioada prigoanei atee, îndreptate împotriva slujitorilor Bisericii, precum şi de distrugere a lăcaşelor sfinte. Acolo unde activiştii întâmpinau mari piedici la demolarea bisericilor, ei se răfuiau mai întâi cu oponenţii planului lor barbar. Aşa s–a întâmplat şi la Baraboi. La începutul lunii ianuarie 1961, preotul Boris Nicolaev, împreună cu cântăreţul bisericesc Trifon Rabei, întorcându–se de la o înmormântare săvârşită în satul vecin, au fost omorâţi ambii cu bestialitate. ”Pe părintele Boris l–au lovit la tâmpla dreaptă, i–au scos ochiul drept, i–au rupt mâna dreaptă şi i–au schilodit tot corpul” . Părintele a fost înmormântat în cimitirul satului la 5 ianuarie 1961. Tot în acest an, biserica din Baraboi a fost închisă, apoi distrusă de către autorităţile sovietice.

Peste 45 de ani de la asasinarea părintelui Boris, rămăşiţele pământeşti ale preotului au fost reîntoarse în curtea bisericii. La 17 iunie 2006, după oficierea Sf. Liturghii, a fost săvârşită slujba parastasului şi reînhumarea osemintelor preotului, cel care a pătimit pentru credinţă.


0 views0 comments
bottom of page