top of page

CARP CALUŢCHI, CÂNTĂREŢ BISERICESC (1895–08.12.1937)

Viitorul cântăreţ bisericesc Carp Caluţchi s–a născut în anul 1895, în familia lui Andrei Caluţchi din satul Podoimiţa, Camenca, gubernia Podolia. A fost cântăreț la biserica din satul său de baştină. După închiderea bisericii din Podoimiţa, de către autorităţile sovietice locale din RASS Moldovenească,  la casa fostului cântăreţ se adunau mai mulţi crestini la rugăciune.

  Potrivit informaţiei din extrasul protocolului şedinţei troicii NKVD din RASSM, se menţiona că fostul dascăl de la biserca din Podoimiţa, fiind un activist bisericesc  „Aduna la casa sa mai mulţi creştini cu scopul desfăşurării unei agitaţii contrarevoluţionare. Discredita puterea sovietică”[1].

În luna noiembrie a anului 1937, Carp Caluţchi a fost arestat de către colaboratorii secţiei raionale NKVD din Camenca. Era acuzat de agitaţie contrarevoluţionară că: „în calitatea sa de cântăreţ era un activist bisericesc, permanent aduna la casa sa mai mulţi credincoşi cu scopul desfăşurării unei agitaţii contrarevoluţionare şi discredita puterea sovietică”.

Judecata a avut loc la 23 noiembrie 1937, în cadrul şedinţei Troicii NKVD din RASSM, la care s–a luat hotărârea, ca inculpatul Caluţchi C. A. să fie condamnat la pedeapsa capitală, moarte prin împușcare[2]. Sentinţa de judecată a fost executată la data de 8 decembrie 1937.

În anul 1989, fostul cântăreţ de la biserica din Podoimiţa, Carp Caluţchi a fost reabilitat post–mortem de către Procuratura RSSM[3]. 


[1]ANRM, F. R-3402, inv. 1, d. 3, f. 116.

[2]Ibidem.

[3]Новомученики, исповедники, за Христа пострадавшие в годы гонений на Русскую Православную Церковь в XX в. Sursa: http://www.pstbi.ccas.ru/bin/nkws.exe/koi/nm/?HYZ9EJxGHoxITYZCF2

JMTdG6Xbu8c8iiu8Wh66qceeufc8YUUCGUfO1Vv8KWeCQ*_nxt

0 views0 comments

Comentarios


bottom of page