top of page

CEBAN DANIIL IVAN, DIACON (1887-1942)

Diaconul Ceban Daniil Ivan s-a născut în anul 1887, satul Putinești, r-ul Soroca. Provine dintr-o  familie de gospodari pentru care a fost numit chiabur. Părintele avea patru copii, Mihail, Fedosii, Boris și Alexandru, cu soția sa Nadejda Fiodor.

În 1913 părintele Daniil finisează școala la Chișinău, după care este înrolat în armata țaristă. Dar din cauza bolii se întoarce acasa în 1917.

La 25 iunie 1941 este arestat și este învinuit de propagandă antisovietică. I se aduc învinuiri precum că după ce i-au fost luate toate averile în timpul colectivizării a dorit să treacă Prutul și să fugă în Romînia, acolo unde se află fiii săi înrolați în armata romînă.

În timpul anchetei a fost adus și un martor care a mai adăugat la învinuirile propuse părintelui și faptul ca a zis dupa data de 22 iunie 1941 (atacul Germaniei naziste asupra URSS), că  Germania va nimici Uniunea Sovietică.

După terminarea anchetei, este aprobată pedeapsa capitală prin împușcare, dar din cauza condițiilor inumane părintele Daniil trece la Domnul între data 1-4 ianuarie 1942 în detenție.

La 16 februarie 1993, părintele Daniil Ceban este reabilitat, ca fiind victimă a represiilor comuniste.





5 views0 comments

Comments


bottom of page