top of page

GHEORGHE IVANOV, PREOT (25.05.1880–1946)

Gheorghe Ivanov s–a născut la 25 mai 1880 în familia cântăreţului Bisericii ”Sf. Nicolae” din satul Chişcăreni, jud. Iaşi (Bălţi), Ioan Ivanov. A fost botezat la 29 mai în biserica din satul natal de către preotul Gheorghe Ţau, avându–i naşi pe diaconul Dimitrie Celan din Chişcăreni şi pe Elisaveta, soţia paracliserului bisericii din Măgurele, Nicolae Antohi . A învăţat mai întâi la şcoala parohială din localitate, apoi la Şcoala spirituală din Edineţ şi la Seminarul Teologic din Chişinău, pe care l–a absolvit în anul 1903 . În luna octombrie a anului 1903 a fost hirotonit preot pe seama Bisericii ”Naşterea Maicii Domnului” din satul Stolniceni, jud. Bălţi .

În luna septembrie a anului 1930, parohia Stolniceni a fost vizitată canonic de PS Visarion al Hotinului (1923–1935). Însoţitorul episcopului, prot. Dionisie Iavorschi, consilier administrativ al eparhiei, scria: „Biserica se prezintă bine, întreţinută curat, are lumină suficientă, sf. altar destul de mare. Dar, atât exteriorul, cât şi interiorul bisericii au nevoie de reparaţie […]. Parohul e părintele Ivanov Gheorghe” .

Părintele Gheorghe Ivanov a păstorit credincioşii din Stolniceni timp de 43 de ani. Pe parcursul activităţii sale pastorale a fost decorat în repetate rânduri cu distincţii bisericeşti şi ridicat la treapta de protoiereu. Îşi găseşte sfârşitul în anul 1946. În Duminica a III–a din Postul Mare, părintele a săvârşit slujba divină în biserică. În noaptea acelei zile a fost vizitat de trei nomenclaturişti: ”unul din ei era locuitor al satului, al doilea era preşedintele sovietului sătesc şi al treilea – un împuternicit al autorităţilor bolşevice” . Oaspeţii nepoftiţi l–au chinuit pe părintele, apoi l–au strangulat cu un prosop şi au ascuns trupul neînsufleţit sub o laviţă. A fost înmormântat la 1 aprilie 1946 în curtea bisericii din Stolniceni.

”Părintelui i–a fost dat de la Dumnezeu această cruce de a pătimi pentru credinţă, pentru Biserică, pentru Hristos, pentru popor” . La mormântul părintelui vin oameni cu diferite probleme, patimi şi boli. Mulţi dintre cei veniţi cu credinţă au primit vindecare.


4 views0 comments
bottom of page