top of page

GRIGORE DANII, CÂNTĂREŢ BISERICESC (1877–1937)

Viitorul cântăreţ bisericesc Grigore Danii s–a născut în anul 1877, în localitatea Slobozia, jud. Tiraspol. A fost cântăreț la biserica din Slobozia. În anul 1937, era acuzat că ar fi fost „membru al unei organizaţii contrarevoluţionare de insurgenţă”.

Potrivit informaţiei din extrasul protocolului şedinţei troicii NKVD din RASS Moldovenească, în anul 1931, Grigore Danii „devine membru al unei grupări contrarevoluţionare de chiaburi. Tot în acel an, împreună cu Focşa, Adjigherii, Brusenschi Achim şi alţii a desfăşurat între colhoznici o activitate contrarevoluţionară şi de demoralizare. A participat la mai multe adunări ale organizaţiei contrarevoluţionare, una dintre adunările din 1936, s–a petrecut la domiciliul său. Desfăşura o activitate contrarevoluţionară şi subvesivă. Răspândea zvonuri provocatoare şi contrarevoluţionare”[1].

În anul 1937, fostul cântăreţ de la biserica din Slobozia a fost arestat de către colaboratorii secţiei raionale NKVD. Era acuzat că: „în calitatea sa de fost cântăreţ bisericesc, având legături cu membrii organizaţiei contrarevoluţionare de insurgenţă [...] participa la adunările acestei organizaţii. Desfăşura o activitate contrarevoluţionară şi subvesivă şi răspândea zvonuri provocatoare”. Judecata a avut loc în cadrul unei şedinţe speciale ale troicii NKVD din RASSM.   Sentința judecăţii a fost următoarea: „Danii Grigorii Nichitovici se condamnă la pedeapsa capitală, moarte prin împuşcare”[2]. Sentinţa a fos executată la scurt timp după judecată.

În anul 1991, Grigore Danii a fost reabilitat post–mortem de către Procuratura RSSM[3].


[1]ANRM, F. R-3402, inv. 1, d. 3, f. 30. 

[2]Ibidem.

[3]Cartea Memoriei. Catalog al victimelor totalitarismului comunist. Vol. III. Chişinău: Ed. ”Ştiinţa”, 2003, p. 332.

0 views0 comments

Σχόλια


bottom of page