top of page

GRIGORE NOVACOVSCHI, PREOT (20.11.1868–05.03.1938)

Viitorul preot Grigore Novacovschi s–a născut la 20 noiembrie 1868, în localitatea Balta, gubernia Podolia . Probabil, că s–ar fi născut în familia preotului Maxim Novacovschi, care în anul 1900 era slujitor la biserica din Elenovca , localitate din apropierea oraşului Balta. Tânărul Grigore a învăţat la Şcoala spirituală şi până în anul 1893, la Seminarul Teologic din Kameneţ–Podolsk . După absolvirea studiilor teologice a slujit în calitate de căntăreţ bisericesc la câteva biserici din cadrul Eparhiei Podoliei. La 27 octombrie 1896 a fost hirotonit preot pe seama Bisericii “Sf. Dimitrie” din localitatea Maidan Suprunovski, judeţul Viniţa .

În anul 1900, preotul Grigore Novacovschi era parohul Bisericii “Sf. Ioan Teologul” din satul Popenchi, judeţul Balta . La data de 20 octombrie 1909, conform cererii înaintate a fost transferat la Biserica “Sf. Arh. Mihail” din satul Harmațca , acelaş judeţ (sate moldoveneneşti situate pe malul stâng a Nistrului, în raioanele Rîbniţa şi respectv Dubăsari, R. Moldova).

Părintele Grigore a slujit la biserica din Harmaţca până la închiderea locaşului sfânt. La 17 noiembrie 1937 a fost arestat de către colaboratorii secției raionale NKVD din Dubăsari şi încarcerat în închisoarea din Tiraspol. Potrivit informaţiei din extrasul protocolului şedinţei Troicii NKVD din RASS Moldovenească, părintele „Avea legături cu agenţii români, Efim Maler şi fratele său, Vasilii Novacovschi. În anul 1919 a organizat o grupare rebelă de chiaburi care avea menirea să lupte împotriva puterii sovietice. Desfăşura o agitaţie contrarevoluţionară, îndreptată împotriva colhozurilor şi îi îndemna pe locuitorii satului ca să fie împotriva închiderii bisericii” . Era acuzat că: „În calitatea sa de slujitor al cultului religios şi organizator al unei grupări rebele de chiaburi desfăşura o activitate religioasă contrarevoluţionară şi antisovietică”.

Judecata a avut loc la 29 noiembrie 1937, în cadrul Şedinţei Troicii NKVD din RASSM, inculpatului i–a fost aplicată urmtoarea sentință: „Novacovschi Grigorii Maximovici se condamnă la 10 ani de detenţie, termenul să se socoată de la 17 noiembrie 1937” .

Fiind în detenţie, preotul Grigore Novacovschi a fost judecat şi condamnat pentru a doua oară. La 28 februarie 1938, Troika NKVD din RASSM îl condamnă la pedeapsa capitală, moarte prin împuşcare. Sentința de judecată a fost executată la 5 martie 1938.

Peste cinci decenii de la executarea sentinței, părintele Grigore Novacovschi a fost reabilitat post–mortem de către Procuratura RSSM, la 15 mai 1989 .


0 views0 comments
bottom of page