top of page

Hotărârile Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie 2024, la Reședința mitropolitană din Chişinău au avut loc lucrările Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova. În cadrul ședinței au fost abordate mai multe subiecte ce țin de viața bisericească, adoptându-se mai multe hotărâri, printre care și cele legate de Comisia pentru Canonizare ale BOM:

Proces-verbal NR. 012

 din 23 aprilie 2024

S-a audiat:

           Raportul Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, privind proclamarea cinstirii icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni „de la mănăstirea Vărzărești”, aflată în mănăstirea de călugărițe Nașterea Maicii Domnului din s. Vărzărești, r. Nisporeni, şi fixarea datei de prăznuire.

S-a decis:

De a aproba proclamarea cinstirii icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni „de la mănăstirea

          

Proces-verbal NR. 013

 din 23 aprilie 2024

S-a audiat:

           Raportul Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, președinte al Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinților Bisericii Ortodoxe din Moldova, privind examinarea dosarului Comisiei de resort, în vederea propunerii spre canonizare a ieromonahului Vichentie (Chimitiuc) şi a mamei sale Glicheria (Chimitiuc), care s-au săvârșit prin moarte martirică la data de 17 ianuarie 1957 în satul Taşlîc, raionul Grigoriopol.

S-a decis:

De a aproba dosarul Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinţilor Bisericii Ortodoxe din Moldova, cu referință la propunerea spre canonizare a ieromonahului Vichentie (Chimitiuc) şi a mamei sale Glicheria (Chimitiuc), care s-au săvârșit prin moarte martirică la data de 17 ianuarie 1957 în satul Taşlîc, raionul Grigoriopol.

 

Proces-verbal NR. 014

 din 23 aprilie 2024

S-a audiat:

           Raportul Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, președinte al Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinților Bisericii Ortodoxe din Moldova, privind transferarea slujbei în cinstea icoanei Maicii Domnului „de la mănăstirea Zloți”, prăznuită la data de 24 iulie / 6 august.

S-a decis:

De a aproba raportul Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, președinte al Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinților Bisericii Ortodoxe din Moldova, privind transferarea slujbei în cinstea icoanei Maicii Domnului „de la mănăstirea Zloți”, prăznuită la data de 24 iulie / 6 august, în prima duminică după data de 24 iulie / 6 august.

 

  Proces-verbal NR. 018

 din 23 aprilie 2024

S-a audiat:

           Raportul Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, președinte al Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinților Bisericii Ortodoxe din Moldova, privind suplinirea componenței nominale a Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinților Bisericii Ortodoxe din Moldova.

S-a decis:

De a include în componența Comisiei Sinodale pentru Canonizarea Sfinților Bisericii Ortodoxe din Moldova a următorilor membri:

  • Preasfințitul Nicolae, Episcop de Ceadîr-Lunga, Vicar al Eparhiei de Cahul şi Comrat;

  • Preasfințitul Patrocl, Episcop de Dondușeni, Vicar al Eparhiei de Edineţ şi Briceni.


Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove


21 views0 comments
bottom of page