top of page

IRINA MOLOCENCO, MONAHIE (1883–05.1938)

Viitoarea monahie Irina Molocenco s–a născut în anul 1883, în familia lui Ion Molocenco din satul Tașlâc, Grigoriopol, jud. Tiraspol. Ajunsă la maturitate și îndrăgind viața monahală, în anul 1903, intră în ascultare la Mănăstirea „Sf. Flor și Lavru” din orașul Kiev. După o perioadă de ascultare, primește votul monahal, fiind viețuitoare a acestei mănăstiri până în anul 1929 , cănd autoritățile sovietice au închis mănăstirea.

În anul 1933, monahia Irina se întoarce în satul său natal, stabilindu–se cu traiul la fratele ei, Vasile Molocenco. În 1936, după închiderea bisericii din Tașlâc, monahia Irina, împreună cu fratele ei, Vasile, au organizat un grup de credincoși, în număr de 150–200 de oameni, care au mers la sovietul sătesc și au cerut deschiderea bisericii din localitate. Deseori în casa familiei Molocenco se organizau rugăciuni, la care se adunau mai mulți credincoși din Tașlâc. Autoritățile sovietice calificau aceste adunări, drept „propagandă religioasă cu tentă politică” .

La data de 4 februarie 1938 a fost arestat Vasile Molocenco, iar la 17 martie, colaboratorii secției rationale NKVD din Grigoriopol au arestat–o și pe monahia Irina. Era acuzată că: „din 1903 până în 1929, s–a aflat într–o mănăstire din Kiev. Fiind o activistă bisericească răspândea literatură religioasă aduna în casa ei mai multe femei credincoase cu care organiza slujbe de te deium”.

În rechizitoriu se menționa că: „Molocenco Irina Ivanovna desfășura o agitație antisovietică”. Cea arestată a negat acuzațiile. În urma efectuării investigațiilor suplimentare din 1960, potrivit certificatului de prezentare generală a dosarului de acuzare, în privința acuzatei, „nu există nici un material care ar constata vinovăția” ei. Acest certificat de prezentare generală a dosarului, eliberat de către anchetatorul KGB a servit drept dovadă a nevinovăției fratelui monahiei Irina, în procesul de investigații suplimentare pentru reabilitarea lui.

Judecata inculpatei Molocenco I. I. a avut loc la 29 aprilie 1938, în cadrul şedinţei Troicii NKVD din RASSM, fiind condamnată la pedeapsa capitală, moarte prin împușcare. Sentinţa de judecată a fost executată în luna mai 1938 . Judecata fratelui monahiei Irina a avut loc la 11 martie 1938, la care s–a luat următoarea hotărâre, inculpatul Molocenco V. I. să fie condamnat la pedeapsa capitală, moarte prin împușcare. Sentința de judecată a fost executată la 24 martie 1938 , la Tiraspol.


9 views0 comments
bottom of page