top of page

IUSTIN SVETLEACENCO, PREOT (01.06.1880–21.04.1938)

Preotul Iustin Svetleacenco s–a născut la 1 iunie 1880 într–o familie de țărani din satul Coșnița, Dubăsari. A fost hirotonit preot în anul 1932, slujind pe rând la câteva parohii de pe teritoriul RASSM. În luna august 1937 a fost numit paroh la biserica din localitatea Artirovca, raionul Cerneansc, RASSM.

La 12 martie 1938, părintele Iustin a fost arestat, fiind acuzat de propagandă antisovietică. În scrisoarea informativă, eliberată de către sovietul sătesc Artirovca, se menționa:”Svetleacenco Iustin Trofimovici, slujitor al cultului religios, cu scopul desfășurării activității sale antisovietice a înființat pe lângă biserica din Artirovca o mănăstire, la care se adunau oameni veniți de la o depărtare de 60 km, boteza copii, înainte ca ei să fie înregistrați la Oficiul Stării Civile” .

Din protocolul de interogare a acuzatului, aflăm că preotul Svetleacenco era de “orientare sinodală”, adică făcea parte din cadrul grupării religioase necanonice “Biserica vie”, jurisdicția Episcopiei Moldovei cu reședința la Balta. Mai aflăm că s–ar fi întâlnit de câteva ori cu arhiereul Gavriil Rohut de la Balta, de la care ar fi primit instrucțiuni “pentru a studia starea de spirit ale colhoznicilor și pentru a răspândi zvonuri provocatoare despre o schimbare iminentă a puterii sovietice” . În rechizitoriul din 16 aprilie, se scria: “Svetleacenco Iustin Trofimovici, preot de orientare sinodală, în luna septembrie a anului 1937 a fost recrutat într–o organizație contrarevoluționară […] a desfășurat o propaganda religioasă, răspândind zvonuri provocatoare despre schimbarea puterii sovietice și sosirea germanilor în Ucraina” .

Dosarul penal pe numele preotului Iustin Svetleacenco a fost trimis spre examinare Organului de justiție din RASSM, troika NKVD. Judecata a avut loc la 17 aprilie, părintele fiind condamnat la moarte prin împușcare. Executarea sentinței a avut loc la 21 aprilie 1938. Peste cinci decenii de la martirizare, la 8 septembrie 1989, părintele Iustin a fost reabilitat de către Procuratura regiunii Odesa .


0 views0 comments
bottom of page