top of page

MATEI CONUN, PREOT (1878–23.03.1938)

Preotul Matei Conun s–a născut în anul 1878. Ultima parohie în care a slujit în calitate de preot a fost localitatea Valeguţulovo (Valea Hoţului), RASS Moldovenească[1].

În anii 1930, în RASSM se începuse un nou val de închidere a bisericilor. După închiderea sfintelor lăcaşe, de regulă, preoţii erau siliţi să părăsească locul de trai din parohii. Părintele Matei Conun, care în trecut fusese deposedat şi de terenurile de pământ pe care le avea, împreună cu alţi preoţi transnistreni a fost deportat din ”zona de frontieră” în oraşul Pervomaisk (Olviopol), Regiunea Odesa[2]. La scurt timp după ce i se stabilise domiciliul forţat, a fost arestat de către agenţii organelor NKVD, fiind încarcerat în închisoarea din Odesa. Era învinuit de activitate contrarevoluţionară. Era acuzat că, fiind ”membru al unei organizaţii rebele contrarevoluţionare, îndemna populaţia la o răscoală împotriva puterii sovietice în favoarea unei intervenţii străine. Defăima partidul şi guvernul, dovedind prin aceasta necesitatea răsturnării puterii sovietice”.

A fost judecat la 23 martie 1938. Sentinţa de judecată a fost stabilită în cadrul şedinţei troicii NKVD din Regiunea Odesa, fiind condamnat la moarte prin împuşcare[3].


[1]Extrasul protocolului nr. 118 al Şedinţei Troicii NKVD din regiunea Odesa pe numele lui Conun Matei, 23 martie 1938.

[2]Новомученики, исповедники, за Христа пострадавшие в годы гонений на Русскую Православную Церковь в XX в.

[3]Extrasul protocolului nr. 118 al Şedinţei Troicii NKVD din Regiunea Odesa.
0 views0 comments

Comments


bottom of page