top of page

MELETIE IVANOV, PREOT (1852–30.03.1917)

Meletie Ivanov s–a născut în anul 1852, în familia preotului Avacum Ivanov de la biserica din Selemet, jud. Bender. A învățat întâi la școala din localitate, apoi la Seminarul Teologic din Chișinău, promoția anului 1875 . Tot în acel an a fost hirotonit preot slujind întâi la Biserica ”Înălțarea Sf. Cruci” din satul Solonceni, jud. Orhei. La data de 4 martie 1878, potrivit cererii înaintate a fost transferat la Biserica ”Sf. Arhanghel Mihail” din satul Mihailovca, jud. Bender (în perioada anilor 1776–1812, cât și în perioada interbelică localitatea s–a numit Bahmutea, în prezent – Mihailovca, r. Cimișlia).

Preotul Meletie Ivanov a păstorit credincoșii din Mihailovca până la sfârșitul lunii martie 1917, fiind martirizat în Joia Mare din Săptămâna Patimilor Domnului. La data de 30 martie/ 12 aprilie, după oficierea slujbei deniei din Joia Mare, preotul, împreună cu paraclisierul bisericii se întorceau acasă. Ajunși la locuința preotului, paraclisierul și–a continuat calea spre casa sa. La scurt timp după despărțire, paraclisierul „a auzit în urmă niște strigăte înăbuțite și zgomot în curtea preotului”. Întorcându–se în grabă nu l–a mai găsit pe preot a găsit în fața casei numai pălăria și bastonul lui. La chemarea paraclisierului, s–au adunat locuitorii satului și după lungi căutări au găsit trupul neânsuflețit al preotului în fântana din curtea casei parohiale. „Cînd l–au scos afară din fundul fântânii, părintele Meletie avea capul despicat în două de un corp tăios, sabie, ori tesac din cele groase și late”. În urma cercetărilor efectuate așa și nu au mai fost găsiți asasinii. Locuitorii satulu presupuneau că preotul lor ar fi fost asasinat de către soldații ruși caucazieni, sau de către soldați din divizia sălbatică de tunguști care staționau în preajma comunei .

În anul 1917, Sf. Înviere a Domnului s–a serbat pe data de 2/15 aprilie, iar Slujba de înmormântare a preotului martir a fost oficiată la 4/ 17 aprilie, în ziua de marți din Săptămâna Luminată. Părintele Meletie Ivanov a fost înmormântat în curtea bisericii din Mihailovca , unde a slujit timp de aproape 4 decenii.


6 views0 comments

Opmerkingen


bottom of page