top of page

MIHAIL ŢEPORDEI, PREOT (23.02.1886–?)

Mihail Ţepordei, născut la 23 februarie 1886, era fiul preotului Alexandru Ţepordei de la biserica din Ceabalacci, jud. Ismail . După absolvirea Seminarului Teologic în anul 1910, a fost numit temporar în funcţia de cântăreţ la Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Lărguţa, jud. Ismail . La 24 octombrie 1911 a fost hirotonit preot pe seama Bisericii „Sf. Cuvioasa Parascheva” din Borisăuca, acelaşi judeţ , apoi e transferat la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Acmanghit, jud. Cetatea Albă . În anul 1918, conform cererii înaintate, este numit paroh la Biserica „Sf. Arhanghel Mihail” din Ceramurza (Cioara–Murzei, în prezent Nadrecinoe, r–nul Tarutino, Regiunea Odesa), jud. Tighina .

Timp de 23 de ani, părintele Mihail Ţepordei a păstorit cu dăruire parohia încredinţată. A desfăşurat o activitate pastorală şi misionară rodnică, mai ales în combaterea sectarismului. În urma unei asemenea activităţi intense, a reuşit să–i readucă pe mulţi rătăciţi la dreapta credinţă. Numai în luna ianuarie a anului 1938, patru persoane din secta baptistă din localitate au revenit la credinţa ortodoxă. Pentru munca deosebită depusă în parohie, la 2 iulie 1926 părintele Mihail a fost decorat cu Crucea aurită , iar în februarie 1938, cârmuirea eparhială i–a adus mulţumiri publice .

În primul an de prigoană împotriva credinţei din timpul ocupaţiei sovietice (1940–1941), părintele Mihail Ţepordei a fost arestat, primind cununa muceniciei prin asasinare .


1 view0 comments

Comentarios


bottom of page