top of page

SFÎNTUL SFINȚIT MUCENIC ȘTEFAN G. KOSTOGRÎZ, PREOT (1887-1937)

Updated: Feb 11

Sfîntul Sfințit Mucenic Ștefan G. Kostogrîz s-a născut în 1887 în orașul Berislav provincia Herson. Din 1915 este psalmist în Biserica cu hramul ,,Sf. Arhanghel Mihail’’ din satul Slobozia, provincia Herson. Probabil, în 1924, a fost hirotonit diacon. Se presupune că în anul 1933 este hirotonit preot și numit paroh în Biserica ,,Sf. Arhanghel Mihail’’ din satul Slobozia

În 1935, părintele Ștefan este  arestat, fiind acuzat de încercarea de a trece frontiera de stat și a desfășura o activitate contrarevoluționară. El a fost condamnat la 7 ani de muncă silnică și trimis în Karlag de NKVD.

În 1937, fiind în lagăr, părintele Ștefan a fost din nou arestat sub acuzația de "sistematică agitație în rândul deținuților, și susținere a orîndirii țariste". A fost fabricat un dosar  "dosarul preoților Alexandr Aksenov și Ștefan Kostogrîz". Părintle Ștefan nu a recunoscut nicio vină. La finalul anchetei, el a fost condamnat la pedepsa capitală. La 26 septembrie 1937 în Karlag preotul Ștefan Kostogrîz primește moartea mucenicească prin împușcare.

Este trecu în rîndul noilor mucenici și mărturisitori a Bisericii Ortodoxe Ruse în august 2000 în cadrul Sinodului Arhieresc a BOR.

Zilele de memorie: 26 septembrie (13 septembrie stil vechi) și, în cadrul Soborului Noilor Mucenici și Mărturisitori a Bisericii Ruse.


3 views0 comments

Comments


bottom of page