top of page

VASILE MACHEDONSCHI, PREOT (18.03.1860–5.03.1938)

Vasile Machedonschi s–a născut la 18 martie 1860 în localitatea Cazaclia, jud. Bender (Tighina), în familia cântăreţului bisericesc Dimitrie și a soției sale, Ecaterina Machedonschi. A fost botezat la 27 martie în Biserica ”Sf. Gheorghe” din Cazaclia, de către preotul Dimitrie Chiranov, având nași pe Ivan Maicovschi, colonist ceh și fiica colonistului Stanci Stancev, Maria . Tânărul Vasile a făcut studii la Şcoala Spirituală şi la Seminarul Teologic din Chişinău . Dintre colegii de seminar a lui Vasile Machedonschi a fost preotul martir Alexandru Baltaga, deputat în Sfatul Ţării, preotul Teodosie Volovei, misionar eparhial și Constantin Popovici , profesor, cenzor editorial al ”Frăţiei Naşterea lui Hristos”, redactorul revistei ”Luminătorul”, membru în diferite societăți, a ocupat și alte funcții.

După absolvirea studiilor teologice, Vasile Machedonschi a fost hirotonit preot pe seama Bisericii ”Sf. Arhanghel Mihail” din localitatea Izvoare, jud. Orhei, începând cu data de 6 noiembrie 1883 . O perioadă a fost paroh la Biserica ”Sf. Nicolae” din localitatea Goian, jud. Tiraspol, iar din anul 1900 – paroh la Biserica ”Sf. Ioan Botezătorul” din Reimarovca, acelaşi judeţ. În această parohie a îndeplinit şi funcţia de profesor de religie la şcoala din localitate. În 1906, părintele era văduv, locuia împreună cu mama sa și cu 3 nepoți . Ultima parohie a părintelui Vasile Machedonschi a fost localitatea Roghi, Dubăsari, cu Biserica ”Acoperământul Maicii Domnului”. În perioada sovietică, gospodăria preotului era compusă din casa în care locuia, avea și o vacă, de la care se întreținea .

În a doua jumătate a anilor '30 ai secolului trecut, în fosta RASS Moldovenească se începuse un nou val de închidere a bisericilor. Majoritatea preoţilor transnistreni au fost reprimaţi. Mulţi dintre ei au fost deportaţi din ”zona de frontieră“ în oraşul Pervomaisk (Olviopol), regiunea Odesa. În luna martie a anului 1938, au fost arestaţi şi încarceraţi în închisoarea din Odesa. Erau învinuiţi de ”activitate contrarevoluţionară, ca membri ai unei organizaţii rebele contrarevoluţionare”. La 23 martie 1938 a avut loc judecata, în cadrul şedinţei Troicii NKVD din regiunea Odesa, fiind condamnaţi cu toţii la moarte prin împuşcare . Părintele Vasile Machedonschi a fost lăsat în pace, probabil din cauza vârstei sale înaintate, avea atunci peste 70 de ani de viață.

În anul 1935, biserica din Roghi a fost închisă. Însă părintele Vasile a continuat activitatea sa pastorală, dând sfatul cuvenit credincioşilor. Săvârşea pe ascuns, în locuinţa sa, în măsura posibilităților, trebuințe bisericești. La rugămintea credincoșilor, mergea si în satele învecinate pentru a săvârși înmormântări, botezuri și alte trebuințe. Atât în satul Roghi, cât și în satele din jur, părintele organiza credincoșii și le dădea sfatul cuvenit ca să ceară de la autorități, deschiderea bisericilor.

La 22 noiembrie 1937, preotul Vasile Machedonschi a fost arestat de către agenţii secției raionale NKVD din Dubăsari, RASS Moldovenească. A fost interogat de către anchetator în aceeași zi, apoi la 23 noiembrie, la domiciliul preotului se face o percheziție, tot în acea zi i se stabilește celui inculpat, arestul la domiciliu, până la judecată, fapt pentru care preotul a semnat și un angajament că nu va părăsi adresa indicată și va fi prezent la orice chemare din partea șefului NKVD din Dubăsari, în timpul stabilit .

În zilele de 26–27 noiembrie au fost interogați șase martori care au făcut declarații împotriva preotului. Președintele sovietul sătesc din satul Roghi semnează un certificat în care se atestă „agitația antisovietică” a preotului: „Certificat eliberat de către sovietul sătesc, cetățeanului din s. Roghi, Machedonschi Vasilii Dimitrevici, născut în anul 1860, în Basarabia, având statutul social de preot. Începând cu anul 1935, Machedonschi desfășoară o agitație antisovietică împotriva tuturor măsurilor desfășurate la sat, împotriva împrumutului obligatoriu de stat ș.a. În prezent, desfășoară o agitație împotriva alegerilor în Consiliul Suprem. Machedonschi, merge prin satele din jur și desfășoară o agitație pentru deschiderea bisericilor a organizat un grup de oameni care merg prin satele vecine, pentru a le spune cetățenilor că dacă cineva are nevoie de preot, pot merge în satul Roghi, la Machedonschi acasă, el o să vă îndeplinească toate cerințele, la el vin oameni din satele din apropiere, cât și din cele mai îndepărtate, cu care Machedonschi desfășoară agitația sa” . La 27 noiembrie a fost alcătuit și rechizitoriu.

Părintele Vasile Machedonschi a fost interogat numai o singură dată, la 22 noiembrie. La întrebarea anchetatorului care ar fi sursa de existență, părintele a răspuns, că pe parcursul celor 2 ani de când nu mai activează ca slujitor al cultului, avea în vedere perioada de când s–a închis biserica din localitate, se întreține din sursa venitului de la vaca pe care o avea. Apoi ar fi declarat că: „din luna februarie a anului 1937, am săvârșit pe ascuns, în locuința mea, până la 200 de botezuri a creștinilor veniți din satele vecine, din Molovata, Corjeva, Magala, Goian, Comisarovca și Roghi, aduceau copiii ca să fie botezați la diferite ore de zi și de noapte, fiecare plătea cât socotea. Săvârșeam în locuința mea și cununii, pe ascuns a persoanelor venite din Molovata și Cocieri, ale căror nume nu le mai țin minte [...] În perioada zilelor pascale din anul 1937, au venit la mine câteva zeci de oameni ca să le sfințesc pasca, eu însă nu le–am dat voie ca să intre în casă, fiindcă am fost preîntâmpinat că comsomoliștii din s. Roghi, fiind adunați discutau despre tradițiile cultului religios”. Părintele a negat toate acuzațiile, de agitație contrarevoluționară și organizarea oamenilor împotriva puterii sovietice . Inculpatul Machedonschi V. D. era acuzat de crimă, conform prevederilor art. 54–10 CP al RSSU, activitate și agitație antisovietică.

În rechizitoriu, alcătuit la 27 noiembrie se menționa că: „Înculpatul Machedonschi Vasilii Dimitrevici, pe parcursul la câțiva ani desfășoară o propagandă religioasă activă în rândul populației s. Roghi, locul său de trai, cât și în rândul populației satelor vecine. Propaganda sa religioasă este legată de agitația antisovietică, îndreptată spre destrămarea colhozurilor, le vorbea convingător oamenilor că în scurt timp se va începe războiul și colhozurile se vor desființa. Înculpatul Machedonschi V. D., în timpul înscrierii populației la împrumutul obligatoriu de stat, desfășura o agitație contrarevoluționară, ca ei să nu se înscrie la imprumutul de stat, le vorbea convingător că în scurt timp se va începe războiul și banii vor pierde valoarea”. Altă învinuire adusă preotului din satul Roghi, era legată de alegerile în Consiliul Suprem că ar fi îndemnat cetățenii ca la alegeri să–i șteargă pe toși candidații din buletinul de vot, „astfel să discrediteze și să zădărnicească alegerile”. Urma ca rechizitoriu, împreună cu dosarul penal să fie transmise spre examinare, organului de justiție a Troicii NKVD din RASSM.

Judecata a avut loc la 28 noiembrie 1937, în cadrul şedinţei Troicii NKVD din RASSM, părintelui aplicându–i–se pedeapsa privațiunii de libertate pe un termen de 10 ani. La 28 februarie 1938, Această hotărâre a fost anulată, de același organ de justiție, Troica NKVD din RASSM, de această dată, părintele a fost condamnat la moarte prin împușcare. Sentinţa de judecată a fost executată în închisoarea din Tiraspol, la 5 martie 1938 . Părintele Vasile avea atunci vârsta de aproape 78 de ani împliniți, dintre care 55 de ani i–a închinat slujirii lui Dumnezeu şi păstoriţilor săi.

La 12 mai 1989, părintele Vasile Machedonschi, condamnat la pedeapsa capitală, moarte prin împușcare a fost reabilitat post–mortem, de către Procuratura RSSM, printr–un decret, “Cu privire la restabilirea dreptăţii faţă de victimele represiunilor politice” .


17 views0 comments
bottom of page