top of page

ZAHARIA NEGRESCUL, CÂNTĂREŢ BISERICESC (05.09.1871–12.1937)

Viitorul cântăreţ bisericesc Zaharia Negrescul s–a născut la 5 septembrie 1871, în familia lui Damian Negrescul din satul moldovenesc Gandrabura, jud. Ananiev, gubernia Herson. A fost cântăreț la biserica din satul său de baştină.

După instaurarea puterii sovietice în raioanele din stânga Nistrului, gospodăria cântărețului Zaharia Negrescul era socotită ca gospodărie de chiabur. Potrivit informaţiei din extrasul protocolului şedinţei troicii NKVD din RASS Moldovenească, fostul dascăl de la biserca din Gandrabura, era un chiabur şi că în timpul deportărilor s–ar fi ascuns, ca să scape de exil. Se mai menţiona că: „Desfăşura o agitaţie contrarevoluţionară. Discredita puterea sovietică. Lăuda viaţa din ţările fasciste, Germania şi Japonia. Manifesta nişte tendinţe defetiste” .

În luna decembrie a anului 1937, Zaharia Negrescul a fost arestat de către colaboratorii secţiei raionale NKVD din Ananiev. Era acuzat de agitaţie contrarevoluţionară.

Judecata a avut loc la 27 decembrie 1937, în cadrul şedinţei Troicii NKVD din RASSM, la care s–a luat hotărârea ca inculpatul Negrescul Z. D. să fie condamnat la pedeapsa capitală, moarte prin împușcare . Sentinţa a fos executată la scurt timp după judecată.

În anul 1989, fostul cântăreţ de la biserica din Gandrabura a fost reabilitat post–mortem de către Procuratura regiunii Odesa .


0 views0 comments
bottom of page